A tanya arrow A történet
A tanya
Bemutatkozás
A történet
Hírek, aktualitások
Tanyánk termékei
Szállásadás, turizmus
Videóink
Képek a tanyáról
Ilyen volt ezelőtt
Elérhetőségeink
Eladó termékeink
Keresés
Hírek, aktualitások
.
Partnereink
helloturist.jpg
szallasponthu.jpg
  tralandia.png

horgasz.hu

Magánszállás - maganszallas.wyw.hu

Biokontroll.JPG

Flag Counter

A történet Nyomtatás

 

BannerFEKVOkicsi.jpg

Julika.jpg1994 évtől kezdtük kialakítani kis gazdaságunkat családi kárpótolt földön, itt, ahol most lakunk. Figyeltük a pályázatokat, jött egy gyümölcsfa-telepítési, belevágtunk. Azért dióba, mert van egy mondás: aki bízik a jövőben, az diófát ültet. Így voltunk mi is ezzel, vagyis úgy terveztük: amikorra elérjük a nyugdíjkorhatárt, a dióbevétel jól jön, segíthetjük az unokákat. Így lett a tanyánk neve "Diós tanya".

Úgy gondoltuk, hogy a szabadidőnkben kijövünk, dolgozgatunk egy kicsit, de aztán visszatérünk a komfortos kisvárosi életünkbe. Saját vállalkozásunk volt, mindketten végzettségünknek megfelelő munkát végeztünk, oktatással, szaktanácsadással foglalkoztunk.

1998-ban elkezdtük a területünk átállítását ökológiai gazdálkodásra.Tanyánkat egyre több érdeklődő látogatta, ezért bemutató termet és tanyasi szálláshelyet alakítottunk ki. 2003-ban egy korszerű kecskesajt készítô üzemet építettünk, modern technológiával.

Szálláshelyünkön évek óta nyaralnak kisgyermekes családok. Nekik – és nekünk is nagy élményt jelent a madár megfigyelő domb. Gyümölcsösünkbe madárodukat helyeztünk ki, hogy a kismadaraknak is szállást tudjunk adni.

A 2007-es év kiemelt feladata a sajtgyártás fellendítése, a piac stabil, jó megszervezése volt. Munkánk meghozta gyümölcsét, az általunk gyártott békési öko kecskesajt kiérdemelte „Az év bioterméke” díjat, valamint a „Kiváló Magyar Élelmiszer” védjegyet és elnyertük a „2008 év sajtmestere” címet. Magunkénak tudhattuk az ország legnagyobb és legszebb szánentáli kecskeállományát. A gyümölcsfáink szépen megnövekedtek és fokozatosan termőre fordultak és közben lassan mi is megöregedtünk. Egyre nehezebben tudtunk megbírkózni a fokozatosan növekvő feladatokkal. El kellett döntenünk, hogy merre vegyük az irányt. A sors döntött helyettünk. Fiunk, aki tudatosan készült a mezőgazdasági pályára (élelmiszeripari gépész- és agrármérnök), 2009-ben megpályázta a "Fiatal gazdák induló támogatását", melyet egy tollvonással elutasítottak, így az utódlás hiányában a sajtgyártást és a kecsketenyésztést fájó szívvel megszüntettük.  A sajtüzem megszünt, helyét átvette a gyümölcsfeldolgozás. Jelenleg gyümölcstermesztéssel, feldolgozással és szállásadással foglalkozunk. Fontosnak tartjuk, hogy a termékeink földtől az asztalig követhető, egészséges, minőségi élelmiszerek legyenek. Hidegen sajtolt olajainkat kozmetikai és egészségőrzési célból vásárolják, de a gasztronómiai élvezeteket kedvelők salátáik ízesítésére is veszik.
2016-ban szilvalekvárunk bekerült a Hagyományok Ízek Régiók (HÍR) országos gyűjteménybe.

"Jót, s jól ebben áll a nagy titok"

image002.jpg   

Biokontroll.JPG


 
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
http://diostanya.hu