A tanya
A tanya
Szállásadás, turizmus
Tanyánk termékei
Bemutatkozás
Hírek, aktualitások 2020
VideĂłink
Képek a tanyáról
Elérhetõségeink
Eladó termékeink
.
Partnereink
szallasponthu.jpgBiokontroll.JPG

Zászló számláló

A törtĂ©net Nyomtatás

 

BannerFEKVOkicsi.jpg

Julika.jpg1994 évtõl kezdtük kialakítani kis gazdaságunkat családi kárpótolt földön, itt, ahol most lakunk. Figyeltük a pályázatokat, jött egy gyümölcsfa-telepítési, belevágtunk. Azért dióba, mert van egy mondás: aki bízik a jövõben, az diófát ültet. Így voltunk mi is ezzel, vagyis úgy terveztük: amikorra elérjük a nyugdíjkorhatárt, a dióbevétel jól jön, segíthetjük az unokákat. Így lett a tanyánk neve "Diós tanya".

Úgy gondoltuk, hogy a szabadidõnkben kijövünk, dolgozgatunk egy kicsit, de aztán visszatérünk a komfortos kisvárosi életünkbe. Saját vállalkozásunk volt, mindketten végzettségünknek megfelelõ munkát végeztünk, oktatással, szaktanácsadással foglalkoztunk.

1998-ban elkezdtük a területünk átállítását ökológiai gazdálkodásra.Tanyánkat egyre több érdeklõdõ látogatta, ezért bemutató termet és tanyasi szálláshelyet alakítottunk ki. 2003-ban egy korszerĂ» kecskesajt készítô üzemet építettünk, modern technológiával.

Szálláshelyünkön évek óta nyaralnak kisgyermekes családok. Nekik – és nekünk is nagy élményt jelent a madár megfigyelõ domb. Gyümölcsösünkbe madárodukat helyeztünk ki, hogy a kismadaraknak is szállást tudjunk adni.

A 2007-es év kiemelt feladata a sajtgyártás fellendítése, a piac stabil, jó megszervezése volt. Munkánk meghozta gyümölcsét, az általunk gyártott békési öko kecskesajt kiérdemelte „Az év bioterméke” díjat, valamint a „Kiváló Magyar Élelmiszer” védjegyet és elnyertük a „2008 év sajtmestere” címet. Magunkénak tudhattuk az ország legnagyobb és legszebb szánentáli kecskeállományát. A gyümölcsfáink szépen megnövekedtek és fokozatosan termõre fordultak és közben lassan mi is megöregedtünk. Egyre nehezebben tudtunk megbírkózni a fokozatosan növekvõ feladatokkal. El kellett döntenünk, hogy merre vegyük az irányt. A sors döntött helyettünk. Fiunk, aki tudatosan készült a mezõgazdasági pályára (élelmiszeripari gépész- és agrármérnök), 2009-ben megpályázta a "Fiatal gazdák induló támogatását", melyet egy tollvonással elutasítottak, így az utódlás hiányában a sajtgyártást és a kecsketenyésztést fájó szívvel megszüntettük.  A sajtüzem megszünt, helyét átvette a gyümölcsfeldolgozás. Jelenleg gyümölcstermesztéssel, feldolgozással és szállásadással foglalkozunk. Fontosnak tartjuk, hogy a termékeink földtõl az asztalig követhetõ, egészséges, minõségi élelmiszerek legyenek. Hidegen sajtolt olajainkat kozmetikai és egészségõrzési célból vásárolják, de a gasztronómiai élvezeteket kedvelõk salátáik ízesítésére is veszik.
2016-ban szilvalekvárunk bekerült a Hagyományok Ízek Régiók (HÍR) országos gyĂ»jteménybe.

"Jót, s jól ebben áll a nagy titok"

image002.jpg   

Biokontroll.JPG


 
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
http://diostanya.hu